Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Olunur

Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Olunur
Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Olunur

Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Olunur, Düğün Fotoğrafçılığı Nedir? Düğün Fotoğrafçılığı Nasıl yapılır? Düğün Fotoğrafçısı Ne Kadar Kazanır?

Düğün Fotoğrafçılığı Nedir ?
Düğün fotoğrafçılığı hayatımızın en mutlu gününün ölümsüzleştirilmesidir. Fotoğraf makinesinin ilk ortaya çıkışından bu yana insanlar düğün fotoğrafları çekilmiş ve hatıra olarak nesilden nesile aktarmışlardır. O yıllarda gerek fotoğrafçılığın zorluğu gerekse de diğer imkanların kısıtlığı olması sebebi ile kişiler için daha da özel hale gelmiştir. Dönemin koşullarında çoğu gelin damadın sadece bir tanede olsa düğün fotoğrafı vardır. Geçmişten günümüze doğru geldikçe imkanlar arttığı ve teknoloji ilerlediği için istekler ve talepler de arttı ve fotoğrafçılar bu talepler doğrultusunda sürekli kendilerini geliştirmek zorunda kaldılar ve kalmaya da devam ediyorlar. Dijitale geçişle birlikte olağanüstü bir yükselişe geçen düğün fotoğrafçılığı sektörünün ve teknolojisinin hızına şu an yetişmek neredeyse imkansız.

Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Olunur ?

Öncelikle ben nasıl düğün fotoğrafçısı oldum dilerseniz kısaca ondan bahsedelim 2010 yılında yakın bir arkadaşımın düğün fotoğraflarını hadi sen çek sen iyi çekersin bizi çekemeyen ölsün gibi soguk ve bayıcı ısrarlara dayanamayıp düğün günü çekimlerini yaptık, akabinde gelen beğeni ve talepler ile bu işi profesyonel olarak yaptığım grafik tasarım meslegiyle birlikte yapmaya kadar verdim ve çok şükür bu noktaya gelmiş bulunuyorum. Düğün Fotoğrafçılığı mesleğine tarih itibariyle erken başlamam benim için avantaj oldu. Kayseri’de bu işi ilk yapanlardan biriyim desem yeridir. Bu sayede katetmem gereken basamakları hızlıca çıktım.Doğru yerde doğru zamanda doğru hamleleri yaparak kendi çapımda Kayseri ve Türkiye genelinde bir çevre oluşturdum ve bu çevre sayesinde iş akışı hala devam etmektedir. Düğün fotoğrafçısı olmak isteyen arkadaşların şu an rekabet edeceği kişi sayısının fazla olması onların aleyhine bir durum gibi gözükmektedir. Ama sayı fazla olduğunda işini iyi yapanların, bu fotoğrafçı kalabalığından sıyrılması çok daha kolay olacaktır.

Düğün Fotoğrafçılığı Nasıl yapılır?
Düğün fotoğrafçılığı nasıl yapılır sorusunun cevabı esasen başlı başına bir yazı konusu ama kısaca değinmekte fayda var. Bu işe başladığım günden beri bana en fazla sorulan soruların başında bu geliyor. Dilim döndüğünce, soran kişinin samimiyetiyle doğru orantılı şekilde bildiklerimi aktardım, bu işe başlamasına vesile olduğum kişiler de muhakkak olmuştur olmaya da devam etsin bence. Çünkü sektörde ciddi anlamda kalitesiz işler yapan kişilerin bizim gibi fotoğrafçılar sayesinde piyasadan silinmesi gerekiyor.
Düğün fotoğrafçılığı ülkemiz şartlarında ciddi bir sektörü oluşturmaktadır. Türkiye’de 2015 yılında 599 bin 704 kişi evlenmiştir. ( Tüik sitesinden alınmıştır ) Bu sayının hemen hepsi fotoğraf çektirmektedir. Kah stüdyoda kah dış mekanda, çok çeşitli tarzlarda, çok farklı fiyatlarda düğün fotoğrafçılığı yapılmaktadır. Bu sektörü salt iş olarak gören de, sanat olarak gören de olduğu için fiyat aralığı 500-10.000 TL rakamları arasında olabilmektedir. Fiyatı belirleyen durumlar sanatçının tamamen emeğine ve sabit maliyetlerine bağlı olmaktadır. İşi yapacak kişinin teknik anlamda fotoğrafçılığa hakim olmasının yanı sıra sanatsal bir bakış açısının, ciddi anlamda photoshop bilgisinin ve iş akışını yönetebilmek için analitik bir düşünce yapısına sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu iş “fotoğrafı çek, müşteriye teslim et” döngüsü kadar basit değil. İşin arka planında fotoğrafları düzenleme, albüm hazırlama süreci, sosyal medyayı analiz etme, websitesi hazırlama ve yönetme, muhasebe kayıt işleri, sektörün yeniliklerini araştırma, uygulama, hayata geçirme gibi fiziksel işleri kapsamaktadır. Ayrıca çift ile kurulan iletişim belki de tüm saydıklarımdan daha önemlidir. Bu noktada beni diğer fotoğrafçılardan ayıran en önemli özellik sanırım bu oluyor. Çoğu çiftlerle çekim günü tanışıyoruz ( farklı şehirlerde olduğumuz için ) fakat genellikle tümü sanki bizim arkadaşımızsın gibi diyorlar, düğün günü en keyif aldığımız şey fotoğraf çekimi oldu diyorlar, bu durum ikili kurulan ilişkiler sayesinde oluyor ve zaten fotoğraflara da yansıyor. Damatların başka fotoğrafçı olsaydı bu kadar rahat olamazdım demeleri de bunu bir göstergesi. Zaten çekimler sırasında çok eğleniyoruz, bu mesleği sadece para kazandığım iş olarak görmediğim için ben de çok fazla keyif alıyorum. Bu sayede teknik ve görsel anlamda kusursuz kareler ortaya çıkıyor.
Düğün fotoğrafçılığının tekniğine değinmem gerekirse, kullandığınız ekipmanlara çok fazla hakim olmanız gerekiyor öncelikli olarak. Tereddüte yer vermeyecek kadar hızlı gelişen olaylar olduğu için lenslerinizin de hızlı olması gerekiyor. Düğün fotoğrafçılığı için ekipman tavsiyesi isteyen arkadaşlara bir kaç önerim olacak. İlk olarak bugüne kadar düğün fotoğrafçılığı için kullandığım ekipmanları yazayım.

Canon EOS 5D
Canon EOS 5D Mark II
Canon EOS 5D Mark III
Canon EF 50mm F/1.4
Canon EF 85mm F/1.8
Canon EF 17-40mm f/4L USM
Canon EF 24-70mm F/2.8L IS II
Canon EF 70-200mm F/2.8L IS II
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art
Canon Speedlite 600EX RT
Canon Speedlite 580EX II
Youngnuo Speedlite 560EX
Strobist ekipmanları ve çeşitli aksesuarlar…

Öncelikle çekime muhakkak iki makine ile gidiyorum, olası arıza durumlarında hem yedek makine olarak kullanıyorum hem de kullandığım askıya iki makineyi takarak çok daha hızlı çekim yapabiliyorum. Bir makine de geniş açı lensler diğerinde ise portre için kullandığım lens takılı oluyor. Aynı ortamda hem geniş açı hem de dar açıdan görüntü alabiliyorum hızlıca. Bu işi ilk yaptığım zamandan beri iki makineye alıştığım için diğer türlü kendimi eksik hissediyorum.

İlk başlayan kişiye direkt bu makineleri al başla demem çok saçma olur ama uzun vadede kendi tarzınıza göre bu şekilde bir set yapabilirsiniz. Kullandığınız makineyi amaç olarak araç olarak gördüğünüzde zaten ortaya ekipmandan bağımsız güzel işler çıkacaktır.

Ayrıca ekipman yatırımından önce temel seviye fotoğrafçılık eğitiminizin üzerine ileri fotoğrafçılık eğitimi almak, düğün fotoğrafçılığı workshoplarına katılmak, bol bol okumak, eğitim videoları izlemek size çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Ben lisans eğitimimi makine mühendisliği üzerine tamamladım ama kendimi bu alanda geliştirdim ve hala da eğitime devam ediyorum. Yeni ne varsa öğrenmek misyonunuz olsun.

Düğün Fotoğrafçısı Ne Kadar Kazanır?
Düğün fotoğrafçısının kazancı ülkemizde çok farklılık göstermekle birlikte tam olarak şu kadardır demek zor. Odanın belirlemiş olduğu fiyatların altına çekenlerin olduğu gibi çok uçuk rakamlar söyleyen de var. Serbest piyasa koşullarında üst rakama müdahale etmek mümkün değil. Arz talep dengesi göz önüne alınarak fotoğrafçı kendi emeğinin karşılığını istemek zorundadır. Ülkemizde ortalama düğün fotoğraf ücreti 1000-3000 TL arasında değişmektedir. Bir önceki makalede değindiğim gibi fotoğrafçı ücretini belirlerken bir çok kriteri göz önüne almak zorundadır.

Bir de fotoğrafçının giderlerini söylemek gerekirse;
• Dükkan, Ofis kirası ve giderleri
• Ekipman ( Her yıl güncellenmesi şart )
• Arşivleme ve Bilgisayar ekipmanları
• Muhasebe, Yıllık GV, KDV
• Albümler
• Eğitimler ve Workshoplar

Şimdilik bizden bu kadar sizlerde duygu ve düşüncelerinizi bize yorumlarda ifade edebilirsiniz.

Hoşça ve sevgiyle kalın…

Yorum veya Soru Yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.